observations – 31

an unique opportunity
– 19 x 25 cm

De messenman

Mijn zus gaf me laatst een dvd van de Fermonts (een familie uit Roermond van de Kemp)

 

Heel heftig vond ik die. Hoe de mensen uit die familie denken, de kinderen behandeld werden, en hoe de armoede en de geringe opleiding een speciale rol speelde. Een van de zonen van de verre oorspronkelijke eerste Fermont zaad in Roermond neergestreken familie verdiende zijn kost door met zijn moeder in Duitsland rond te rijden in wijken en onwetende huisvrouwen en mannen over te halen zijn pannenset te kopen. Hij hanteerde de volgende introductie: ik kom net van de beurs en moet deze show pannenset nog kwijt. Mijn moeder zit in de auto te wachten. Normaal kosten deze pannenset 400, euro maar u mag het hebben voor 120 euro [pin me niet vast op de bedragen, die kan ik onjuist hebben]. Maar dan moet u nu wel beslissen want ik wil mijn moeder niet lang laten wachten. Later vertelde hij op de video dat de kwaliteit niet al te best was van de pannen, maar och dat hoort bij het verkoopverhaal, niet?

Nu stond ik gisteren hier in de keuken en keek naar buiten. Ik zag mijn medekunstenares Judith beneden lopen en klopte op de raam. Op dat moment liep er een oudere man voorbij en keek mij aan. Hij wees op iets dat hij in zijn handen hield.

Ik deed open voor Judith en hij sprak me aan. Wilt u een mooie messenset hebben? Komt u hier uit de buurt? vroeg ik. Nee uit Basel. U spreekt wel heel goed Nederlands voor iemand die uit Basel komt. Nee ik ben arme kunstenaar en hoef geen messenset. Oh kunstenaar wat maakt u dan? Oh kom maar eens kijken, waarna ik hem mijn tekeningen liet zien. Oh heel mooi! Maar wilt u niet een mooie messenset en hij spreidt een hele set van allerlei soorten snij en hakmessen op tafel uit. Hij haalt een kaartje van MBA echtheid erbij en zijn visite kaartje met een overeenkomstig logo. Hij was hier op een beurs en moest de messen nog kwijt, want ze mogen niet mee terug in het vliegtuig.. Oh hoe heeft u ze dan hier gekregen? Via de post. Nee dank ik hoef geen messenset. Een mooie MBA pannenset dan? Heeft hij ook nog in de auto liggen (hij was toch met het vliegtuig??). Nee dank u hoef ik ook niet. Heb net pannen bij de kringloopwinkel gehaald.

Vanochtend tijdens mijn ontbijt kijk ik uit het raam en wie staat daar op straat met de buurvrouw op het balkon te praten? Jawel de Baselman. Even later komt een jongere man uit de flat hiertegenover met… het messenset. Ze gaan weer op jacht. Bij mij op het gezicht ontstond een glimlach..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.